Mijn Veiligheid

Contactfield: field
Mijn Veiligheid Flyer (pdf)

Ieder van ons heeft het recht op veilig werk en een veilige werkomgeving. Jongeren in het VSO, PrO en Entree zijn geen uitzondering. Sommigen stromen uit naar dagbesteding, anderen naar een baan met rechtmatige arbeidsovereenkomst, maar voor elk van hen geldt het volgende:

“Veilig (leren) werken vergt tijd en de juiste aandacht.”

Elk jaar weer raken (te) veel werk­nemers gewond door onge­vallen, soms zelfs met een dode­lijke afloop. Bedrijfs­onge­vallen kunnen nooit volledig voor­komen worden, maar vaak blijkt de oor­zaak te liggen in het niet goed naleven van de gel­dende veiligheids­regels. Zeker voor jonge­ren uit het VSO, PrO en Entree is het dan ook belang­rijk dat ze hier­over leren: leren begrijpen hoe onge­vallen ont­staan en hoe ze kunnen worden voor­komen.
Mijn Veiligheid helpt deze jonge­ren bewust te worden van gevaar op de werk­plek en de gel­den­de veilig­heids­maat­re­gelen.

Voordelen voor VSO- en PrO-leerlingen:

Mijn Veiligheid is een ver­nieuw­ende methode die de taal spreekt van VSO- en PrO-leer­lingen. Het helpt deze leer­lingen, onder meer, om zich bewuster te worden van (arbeids)­gevaren om hen heen. De kans op on­gevallen door onwetend­heid wordt hiermee verkleind.

De methode volgt een heldere en ge­faseerde opbouw. Het omvat 20 delen die zijn gerang­schikt van een­voudig naar complex. Elk afzonder­lijke deel volgt (intern) ook weer een opbouw van een­voudig naar complex. De 20 delen zijn onder­verdeeld in onder­staande niveaus:

 1. Meest eenvoudige basiskennis:
  - Uitstroom Taak­gerichte en Arbeids­gerichte Dag­besteding
 2. Gevorderde basiskennis:
  - Uitstroom Beschut Werken
 3. VCA-kennis:
  - Uitstroom Arbeid
Mijn Veiligheid is visueel sterk onderbouwd d.m.v. PowerPoint-presentaties en kaart­spellen; het is dus geen ‘talige’ methode. Alle oefen­testen zijn ook visueel onder­steund en zijn beschikbaar in 3 niveaus. De eind­testen zijn op VCA-niveau.

Door deze getrapte opbouw biedt Mijn Veiligheid leerlingen een stevige voor­bereiding op het behalen van een officieel VCA-certificaat. Maar minstens zo belangrijk: het helpt leer­lingen om veilig te werken én het ver­sterkt hun positie op de arbeids­markt aanzien­lijk.

Voordelen voor VSO- en PrO-scholen/onderwijzers:

Eenvoudig inzetbaar:

 • Direct inzetbare methode – geen training vereist
 • Inzetbaar middels fysiek onder­wijs én onder­wijs op afstand
 • Heldere verdeling van trainingen over 5 (PrO) of 6 (VSO) leer­jaren
Complete methode:
 • Trainersmap bevat duidelijke uitleg van de werk­wijze
 • Heldere PowerPoint-presentaties
 • Direct Activerend Instructiemodel
 • Inclusief alle (16) kaartspellen
 • USB-stick met alle benodigdheden:
  Oefen­testen, eind­testen, kopieer­bladen, aantekeningen­bladen, antwoord­bladen, certificaten, bewijzen van deel­name, en PowerPoint-presentaties
 • Kopieersysteem fysiek in de trainersmap en op een USB-stick
Aanschaf zonder gedoe:
 • Geen jaarlijkse licentie­kosten – eenmalige betaling (per school)
 • Kosteloze updates via WeTransfer
 • Zichtzending is mogelijk via WeTransfer

Meer informatie

Paul Abma vertelt u graag meer over Mijn Veiligheid. Het snelst en gemakkelijkst is een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met uw naam en telefoonnummer. Paul belt u dan z.s.m. terug.

In de flyer/brochure vindt u tevens nog meer informatie over de methode: Mijn Veiligheid Flyer (pdf)