Elk jaar opnieuw verlaten ruim tienduizend jongeren hun school zonder een startkwalificatie. De reden hiervan is niet zozeer schooluitval, maar veelal dat deze jongeren een fysieke, psychische of sociale beperking hebben. De Praktijkopleiding brengt hier verandering in: het biedt jongeren de kans om te laten zien wat zij waard zijn.
Leren op de werkvloer
Tijdens de Praktijkopleiding gaat het om ‘leren op de werkvloer’ bij een erkend leerbedrijf. Met behulp van portfolio’s kunnen leerlingen uit het vso, pro en mbo-Entree een erkende praktijkverklaring behalen op (minimaal) niveau-1.
Scholen die werken met de Praktijkopleiding vergroten daarmee het aandeel jongeren dat met een erkende praktijkverklaring de school verlaat. De Praktijkopleiding is gebaseerd op de systematiek van werkend leren in het middelbaar beroepsonderwijs.
Opleiden op de werkvloer
Een volledige mbo-opleiding en startkwalificatie (mbo-niveau 2) zit er voor jongeren in het vso en pro (vaak) niet in, maar de systematiek van ‘opleiden op de werkvloer’ is voor hen heel goed te benutten.
Daarom is –op initiatief van het ministerie van OCW– het Praktijkleren ontwikkeld door een samenwerking van SBB, onderwijsinstellingen en werkgeversorganisaties.
Onderwijstraining.nl is vanaf 2015 nauw betrokken geweest bij het ontwikkelen en implementeren van het Praktijkleren en de Praktijkverklaring. Wij hebben onlangs een opleiding en aanpak op de markt gebracht: De Praktijkopleiding en Mijn Praktijkverklaring.
De Praktijkopleiding is ontwikkeld voor de Ambassadeurs die een sleutelrol spelen in uw school. Zij worden in één dag opgeleid en werken samen m et de praktijkopleiders van erkende stagebedrijven.
Mijn Praktijkverklaring is speciaal ontwikkeld voor uw leerlingen en uw team. Met een praktisch portfolio dat precies doet wat nodig is, werken uw leerlingen tijdens hun stage niet alleen aan hun vaardigheden, maar verdienen ze ook wettelijk erkende verklaringen voor de vaardigheden die ze beheersen. Een prachtige kans voor zowel de jongeren als voor uw school om talent te ontwikkelen en te erkennen!
Praktijkervaring & praktijkverklaringen
Tijdens het Praktijkleren (stage) kunnen jongeren praktijkervaring opdoen bij erkende leerbedrijven. De praktijkopleider beoordeelt of een leerling bepaalde werkprocessen onder de knie heeft. Dat gaat via het Portfolio Mijn Praktijkverklaring. Vervolgens kan, via het Boris Praktijkloket, een praktijkverklaring aangevraagd worden. Jongeren kunnen zelfs méerdere praktijkverklaringen halen; en daarmee een rijk portfolio opbouwen!
Om jongeren meer zelfvertrouwen te geven, is het dus van belang dat scholen vertrouwen krijgen in de Praktijkverklaring. Om dit proces te ondersteunen hebben wij de Praktijkopleiding –met bijbehorende portfolio’s– ontwikkeld. In de bijlage kunt u hier meer over lezen. Ook voor een inkijk-/proefzending, verwijzen wij u graag door naar de bijlage.