de Praktijkopleiding

Contactfield: field
Portfolio de Praktijkopleiding (flyer) (pdf)

Elk jaar opnieuw verlaten ruim tienduizend jongeren hun school zonder een startkwalificatie. De reden hiervan is niet zozeer schooluitval, maar veelal dat deze jongeren een fysieke, psychische of sociale beperking hebben. De Praktijkopleiding brengt hier verandering in: het biedt jongeren de kans om te laten zien wat zij waard zijn.

Tijdens de Praktijkopleiding gaat het om ‘leren op de werkvloer’ bij een erkend leerbedrijf. Met behulp van portfolio’s kunnen leerlingen uit het vso, pro en mbo-Entree een erkende praktijkverklaring behalen op (minimaal) niveau-1.
Scholen die werken met de Praktijkopleiding vergroten daarmee het aandeel jongeren dat met een erkende praktijkverklaring de school verlaat. De Praktijkopleiding is gebaseerd op de systematiek van werkend leren in het middelbaar beroepsonderwijs.

De Eerste Kamer heeft onlangs het Wetsvoorstel schooldiploma pro/vso aangenomen. Dit betekent dat, vanaf het schooljaar 2021/2022, alle leerlingen in het vso en pro een schooldiploma en bijbehorend portfolio ontvangen. Door deze wetswijziging krijgen deze leerlingen eindelijk de erkenning die zij verdienen, aldus het ministerie. De portfolio’s van de Praktijkopleiding dragen bij aan deze erkenning en zijn een goed begeleidingsinstrument voor de praktijkopleiders.

Opleiden op de werkvloer

Een volledige mbo-opleiding en startkwalificatie (mbo-niveau 2) zit er voor jongeren in het vso en pro (vaak) niet in, maar de systematiek van opleiden op de werkvloer is heel goed voor hen te benutten.

Daarom is, op initiatief van het ministerie van OCW, de Boris-Aanpak ontwikkeld via een samenwerking van werkgeversorganisaties, onderwijsinstellingen en het SBB. AHHA-Onderwijstraining is een partner van SBB-Boris en heeft onlangs twee gerelateerde producten op de markt gebracht: de BorisLijn (sleutelrol voor de docent) en nu dus ook de Praktijkopleiding (sleutelrol voor de werk-/leerplaats).

Tijdens de Praktijkopleiding (stage) kunnen jongeren praktijkervaring opdoen bij erkende leerbedrijven. Gedurende dat proces beoordeelt een praktijkopleider wanneer een leerling bepaalde werkprocessen onder de knie heeft. Met de opgedane ervaring/kennis kan de school vervolgens, via het Boris Praktijkloket, een praktijkverklaring aanvragen. Jongeren kunnen bovendien meerdere praktijkverklaringen halen, en zo dus een rijk portfolio opbouwen!

Om dit opleidingsproces te ondersteunen is de Praktijkopleiding met bijbehorende portfolio’s ontwikkeld. In de bijlage kunt u hierover meer informatie vinden. Ook voor een inkijk-/proefzending, verwijzen wij u graag door naar de bijlage.

Meer informatie

Paul Abma vertelt u graag meer over de Praktijkopleiding. Het snelst en gemakkelijkst is een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met uw naam en telefoonnummer. Paul belt u dan z.s.m. terug.

In de flyer/brochure vindt u tevens nog meer informatie over de methode: Portfolio de Praktijkopleiding (pdf)